Bystugeförening

Från byskola till bystuga

     Bystugan är en samlingsplats för byns invånare och används flitigt. Gemensamma festligheter ordnas kring midsommar och jul.  

    När skolan i Gärdebyn lades ned ville många i byn bevara byggnaden och eftersom det inte fanns någon lokal för sammankomster och fester blev skolan bystuga. 

    Den gamla skolan var i behov av upprustning och ombyggnad för att fungera som samlingslokal. Nya golv och tak, nya innerväggar med bröstpanel, nytt kök, nya toaletter, nyinredd vind som fungerar som förråd. Utvändigt tilläggsisolerades och brädslogs stugan, ny brokvist i allmogestil och nytt tak. Dessutom gjordes en utbyggnad som också fungerar som scen.

    Renoveringen utfördes helt med ideella krafter i byn. Totalt lades ned mer än 2300 timmar. Arbetet påbörjades 1989 och var klart i juni 1993. Pengar till allt material kom från medlemsavgifter, intäkter från egna arrangemang, statsbidrag, sponsring, enskilda gåvor och insamlade pengar.

    Bystugeföreningen bildades 1987. Medlemsantalet är idag ca 160 hushåll. Genom medlemskapet får du låna bystugan gratis för olika sammankomster och festligheter. Det går också bra att låna bord och stolar om man har fest hemma. Medlemsavgiften för varje hushåll är 200kr/år och betalas till bg. 5995-8199. 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

30.06 | 22:49

Hej

Nej tyvärr har vi inga aktiviteter på söndag
Hälsningar
Styrelsen

...
30.06 | 21:11

Hej!

Min dotter och jag bor på Utbygårdens vandrarhem och skulle gärna vilja uppleva en bystuga med musik och dans. Händer det något i er bystuga söndag kväll?

...
13.11 | 20:17

forts. Anders Sörman.
Hjärtligt tack för hjälpen.
Har bilder om du är intresserad.

...
13.11 | 20:14

Hej Ulla-Brit.
Jag har hittat adressen, Gärdängsvägen 1 A. Det är Sörmans gården, som min Farfars far (Anders Sörman) byggde som nu bebos av ytterligare en Ande

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS